Sunday, June 14, 2009

Pilihanraya Presiden Iran

Demam pilihanraya Iran tidak kebah lagi. Di sini ada sedikit gambar mengenai keadaan pilihanraya di Iran semalam. Gambar diambil daripada Reuters.


Presiden Mahmoud Ahmadinejad (MAN) sekali lagi diberi mandat. Tahniah.Saingan utama MAN, bekas PM Iran, Mir Hossein Mousavi.Sehari sebelum pilihanraya. Seorang pengundi di dalam konsulat Iran, mengimbau kembali perjuangan Imam Khomeini.
Pemimpin tertinggi Iran, Ayatollah al-Uzma Sayyed Ali Khamene'i juga membuang undi. Sambil diperhatikan oleh syeikh-syeikh yang lain.


Salah seorang calon Presiden Iran, iaitu Mehdi Karroubi, yang merupakan Speaker Parlimen Iran, sedang membuang undi, sambil diperhatikan oleh penyokongnya.


Seorang ustaz menunjukkan jarinya yang telah ditanda dakwat kekal, bukti pilihanraya yang bersih dan adil. Tak macam Malaysia. Memalukan betul. Mana ada orang Iran komplen tak boleh ambil air sembahyang kalau ada dakwat?


Bekas Presiden Iran, merupakan tokoh reformis, Mohammad Khatami sedang membuang undi. Sudah tentu pilihannya ialah Mir Hossein Mousavi.


Juga bekas Presiden Iran, sebelum Mohammad Khatami, iaitu Akhbar Hasyemi Rafsanjani, imam Masjid Teheran. Sedang membuang undi sambil melihat kamera.

Beratur untuk membuang undi.Rakyat Iran di Turki turut membuang undi.Rupanya ada juga orang Iran yang terlalu membenci MAN. Kebanyakan orang seperti ini tinggal di Amerika.MAN selepas diumumkan kemenangannya. Disambut dengan keriangan oleh penyokongnya.
Salah seorang penyokong MAN bergembira dengan kemenangan calon pilihannya.Mir Hossein Mousavi membuat sidang media selepas keputusan diumumkan. Tidak berpuas hati dengan keputusan, dan meminta Ayatollah Ali Khamene'i campurtangan.Bergembira sambil mengibarkan bendera IranPenyokong Mir Hossein Mousavi berdemonstrasi, tak puas hati dengan kemenangan Ahmadinejad.Polis anti-rusuhan Iran meleraikan tunjuk perasaan.Poster Mohammad Khatami dan Mir Hossein Mousavi dikoyakkan.

0 comments: