Monday, December 2, 2013

Facebook patut disekat atau tidak?

Terkadang aku terfikir, elok juga kita tak main Facebook (FB). Aku dapati Facebook merubah seseorang 360 darjah apabila online. Orang yang kita kenal di luar menjadi seperti orang lain apabila kita lihat kelakuan mereka di dalam Facebook. Agresif, biadab, kurang ajar..

Orang ramai menerima berita pantas melalui Facebook, ada yang sahih dan ada yang sebaliknya. Ada yang recycle gambar lama kemudian reka cerita. Kononnya untuk pengajaran, untuk iktibar atau meminta simpati. Di sana ramai juga ustaz-ustaz dan ilmuwan segera, yang tak pernah mengadap kitab dan yang jarang buka kitab pun seolah-olah menjadi ulamak muktabar apabila duduk di hadapan komputer.

Facebook juga menjadi medan silat bagi para pahlawan keyboard. Dalam Facebook berapi-api tapi hakikatnya di luar (alam realiti) tak ubah seperti tikus. Paling ketara yang aku perhatikan adalah perubahan sikap budak-budak Melayu di dalam alam maya. Sikap mereka menjadi kurang ajar tujuannya untuk bergurau.

Serius, aku tak nampak Facebook menjadi keperluan. Ia menjadi medan fitnah. Ramai yang termakan dengannya. Kadangkala berbalah sampai kat luar. Adakah kita perlukan Facebook? Perbuatan selalu log in ke Facebook tak ubah macam selalu buka peti ais untuk menjenguk makanan walaupun kita tak merasa lapar.


4 comments:

Anonymous said...

Perkara 10.1 (a) Perlembagaan Negara Malaysia - tiap-tiap warganegara berhak kepada kebebasan bercakap dan bersuara;

Jadi saya nak bersuara.

Penulis blog reformis jalanan adalah seekor anjing berkepala babi. Bodoh

Anonymous said...

At this time I am ready to do my breakfast, after having my breakfast coming over
again to read further news.

my blog - how to farm for gold in wow, ,

rsgoldfast said...

As an example, Monster platelegs regarding Defense, Magic Trees and shrubs regarding Woodcutting. Agility Permits people to make use of strategies as well as increases the charge from which power recharges. Specific tools like the Crystal ribbon in addition demands certain agility ranges to wield. It is also accustomed to improve other abilities, such as permitting the ball player to catch a number of sea food simultaneously.
Old School RS Gold

Old School Runescape Gold

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)