Tuesday, May 4, 2010

You Have Got No Rights To Ask!


Seorang pemimpin harus pandai dan berhati-hati apabila berdepan dengan wartawan yang pandai bermain dengan soalan perangkap. Apabila ditanya tentang soalan provokasi, soalan tersebut harus dipulangkan balik kepada yang bertanya.


Walaupun ini cerita lama, iaitu sewaktu YB Nizar Jamaluddin masih lagi sebagai Menteri Besar Perak yang sah, namun kepandaian beliau dalam mengelakkan soalan provokasi harus dicontohi mana-mana pemimpin pembangkang. Beliau ditanya sewaktu genap 100 hari PR memerintah Perak, bilakah Kerajaan Negeri Perak akan mengikuti jejak langkah Kelantan (maksudnya bila nak gubal enakmen Hudud).


Saya terpesona dengan ayat yang terakhir, ''You have got no rights to ask then!" - YB Nizar memang seorang yang cerdik, tegas, dan berpendirian. Sesuai jadi pemimpin.


Ini link dia :


http://www.youtube.com/watch?v=Ai8xdemKujo&feature=player_embedded

1 comments:

Anonymous said...

ko sendiri ckp kt blog ko," hak saya selaku warganegara Malaysia yang termaktub di dalam Perlembagaan Malaysia perkara 10 bab kebebasan bercakap",so perbuatan nizar sanjungan ko tu adil ke?nape die tk jawab?nape soalan provokasi?pasal tk berani buat la tu,org kate,berani kerana benar,kalau org pusing cite or mengelak soalan tu maknenye rase bersalah la tu,mcm ko,ak jawab fitnah ko ko maki2 ak,tkde isi pn ckp ko,bagus la,mmg patut la tkde org hingin nk comment article2 ko,pasal...penulis die SEMPIT...