Sunday, May 8, 2011

Sumpah bukan segala-galanya


Senangnya jika seseorang itu melakukan jenayah seperti merompak, mencuri, mencabul, membunuh dan sebagainya - hanya perlu bersumpah jika dia mahu membuktikannya sebagai tak bersalah. Kalau macam tu, tak gunalah adanya peguam dan mahkamah.
Masyarakat yang sudah sedia jahil dijahilkan selagi boleh. Seseorang yang menuduh orang lain melakukan zina tidak perlu bersumpah dan ini tidak diajar oleh Allah swt. Dia hanya perlu membawa 4 orang saksi lelaki yang adil, seperti yang termaktub di dalam ayat suci al-Qur'an : Mengapa mereka (yang menuduh itu) tidak datang membawa empat orang saksi? Oleh kerana mereka tidak membawa empat orang saksi, maka mereka itu bagi Allah adalah orang yang berdusta, (24:13).
Bukan dengan membawa klip video lucah. Dan jika mereka gagal, maka hukumannya adalah rotan sebanyak 80 kali dan kesaksian mereka tidak diterima kerana mereka sudah menjadi orang yang fasik. Kalau sudah jahil tu, janganlah membodohkan orang lain pulak.
Sudahlah pegang Quran terbalik, pakai baju kalis peluru pula. Ingat ni zaman koboi ke?

2 comments:

Admin said...

Siapakah Eskay?

1) Eskay asalnya beragama Hindu. Bapa beliau berbangsa India dan ibu berbangsa Siam. Beliau anak ke-3 dari 4 adik beradik dengan seorang abang, dan seorang kakak, serta seorang adik. Nama abang Eskay adalah Chandran.

2) Tujuan Eskay memeluk Islam adalah untuk membolehkan beliau mendapat status 'Melayu/bumiputera' bagi mempermudahkannya dalam urusan perniagaan dengan kerajaan. Namun begitu Eskay tidak mengamalkan cara hidup Islam dan sering bergelumang dgn maksiat.

3) Eskay bercita-cita tinggi dan juga berminat dengan politik. Beliau pernah cuba merasuah pegawai JPN bagi menukar status bangsanya dari 'India' kepada 'Melayu/bumiputera' semata-mata kerana ingin memudahkan urusan perniagaannya. Eskay juga didakwa berminat untuk menjadi ahli UMNO tetapi gagal kerana status bangsanya.

4) Eskay mempunyai tabiat kuat minum dan suka mabuk. Tempat beliau berhibur adalah di salah sebuah bar di Hotel Armada PJ. Ketika mabuk, tabiat Eskay akan minum dengan gelas yang kacanya bukan dari jenis lutsinar supaya orang lain tak nampak apa yang diminumnya.

5) Eskay juga pernah mengadakan hubungan sulit dengan setiausaha peribadinya bernama Farah Hida. Farah Hida akan sentiasa menemani Eskay ke mana-mana beliau pergi termasuk lawatan-lawatan kerja ke luar negara. Eskay juga akan seringkali ke Hotel Armada PJ sekiranya ingin menjalankan aktiviti seksual.

6) Menurut orang yang rapat dengan Eskay, beliau kini sudah putus dengan Farah Hida dan mempunyai teman wanita yang baru dan tinggal bersekedudukan bersama-samanya di sebuah kondominium di Ampang.

7) Isteri Eskay pula kini tinggal di Sungai Petani bersama ibu bapanya. Difahamkan mereka masih suami isteri namun tidak lagi tinggal sebumbung.

Anonymous said...

ade bukti???