Friday, February 20, 2009

SEKADAR RENUNGAN...

Renungkan lah....

1. Ada antara kita datang ke kelas hanya memenuhi tanggungjawab'DATANG BELAJAR' tapi hampa, hasilnya macam kita ' TAK DATANG' belajar.
2. Ada kala kita rasa kita BUSY giler, rupanya kita hanya 'KELAM KABUT' .3. Adakala kita rasa kita PRIHATIN , tapi rupanya kita BUSY BODY.4. Adakala kita rasa kita OPENMINDED and OUTSPOKEN tapi rupanya kita KURANG PENGAJARAN.5. Adakala kita rasa kita berpemikiran KRITIS , rupanya kita hanyalebih kepada KRITIK yang mencipta KRISIS .6. Adakala kita rasa kita ingin menjadi LEBIH MESRA tapi rupanya kitadi lihat lebih MENGADA-NGADA .7. Adakala kita suka bertanya 'KENAPA DIA NI MCM TAKDE KEJE', adalahlebih baik kita tanya 'APA LAGI KEJE YANG AKU BOLEH BUAT ?'Pejam mata dan renung lah diri, kalau kita perlu melakukan ANJAKANPARADIGMA , maka lakukanlah segera...tapi manusia tetap manusia..sukar untuk berubah kerana kita selalu beranggapan kita lebih baik...adakah dengan merasakan itu kita sememangnya terbaik?

"Mengkritik tidak bererti menentang,Menyetujui tidak semestinya menyokong,Menegur tidak bermakna membenci,dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik."AKU KATA : PESANAN KAT ATAS TU ADA SEDIKIT SEBANYAK MENGENA ATAS DIRI AKU, SO WHAT? INILAH AKU...AKU TETAP AKU... harap bagi kesan kat korang....

3 comments:

Seladang said...

Aku tambah sikit seloka kamu tu boleh?

ADA MASA KATA ORANG DERHAKA - TAPI SEBENARNYA MEREKALAH PENDERHAKA DAN MENGLAHIRKAN PENDERHAKAAN!

Reformis Jalanan said...

kata kat sapa tu.... :)

Dr. Badrulamin Bahron said...

Yang basic - buat apa yang disuruh agama tinggal apa yang dilarang.

Kalau buat ni... balik modal.

Yang xtra - buat yang sunat tinggal yang makruh...

Kalau buat ni... untung...

Salam.